Security Information and Event Management (SIEM)

Security Information and Event Management (SIEM) is een cybersecurity-oplossing die zich richt op het monitoren, detecteren en rapporteren van verdachte activiteiten in een netwerk of systeem.

Met SIEM-oplossingen worden logbestanden en gegevens uit verschillende bronnen, zoals netwerkapparaten, servers en applicaties, verzameld en geanalyseerd. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën, zoals machine learning en gedragsanalyse, kan SIEM verdachte activiteiten identificeren en beveiligingsincidenten detecteren.

Een belangrijk kenmerk van SIEM is de mogelijkheid om gegevens te correlateren en te analyseren in real-time. Hierdoor kan het systeem snel reageren op verdachte activiteiten en automatisch waarschuwingen genereren voor beveiligingsanalisten.

SIEM-oplossingen kunnen ook worden geïntegreerd met andere cybersecurity-oplossingen, zoals Endpoint Detection and Response (EDR), om een ​​compleet beeld van de beveiliging van het netwerk te bieden en een snelle reactie op beveiligingsincidenten mogelijk te maken.

In het kort, SIEM biedt organisaties een proactieve benadering van cybersecurity en helpt hen om beveiligingsincidenten te identificeren en te reageren op mogelijke bedreigingen voordat deze tot schade kunnen leiden.