SQL Injection

SQL Injection is een veelvoorkomende vorm van cyberaanval waarbij een kwaadwillende hacker kwaadaardige SQL-code in een invoerveld van een webapplicatie invoert om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens in een database.

SQL (Structured Query Language) is een programmeertaal die wordt gebruikt om databases te beheren en te communiceren met webapplicaties. Bij een SQL Injection-aanval wordt de code in een invoerveld (zoals een zoekveld, een formulier of een gebruikersnaam- en wachtwoordveld) zo gemanipuleerd dat de server onbedoelde SQL-opdrachten uitvoert.

Als de aanval succesvol is, kan de hacker toegang krijgen tot de database en vertrouwelijke informatie stelen, wijzigen of verwijderen. Dit kan variëren van klantgegevens, creditcardgegevens, wachtwoorden, tot zelfs gevoelige bedrijfsgegevens.

Om SQL Injection-aanvallen te voorkomen, moeten webontwikkelaars en beheerders veilige codepraktijken volgen en ervoor zorgen dat invoervelden van webapplicaties niet kwetsbaar zijn voor dergelijke aanvallen. Dit omvat onder meer het gebruik van parameterisatie en validatie van gebruikersinvoer, het beperken van gebruikersrechten, en het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en encryptie van gegevens.

Dit soort testen komen terug in onze Web Application Pentest.