Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die wordt gebruikt door cybercriminelen om computers en systemen te infecteren en te blokkeren, en vervolgens losgeld te eisen in ruil voor het ontgrendelen van de geïnfecteerde gegevens en systemen.

Wanneer een computer of systeem is geïnfecteerd met ransomware, versleutelt de malware vaak alle bestanden op de harde schijf of op specifieke netwerklocaties. De aanvallers eisen vervolgens losgeld van het slachtoffer, vaak in de vorm van Bitcoin of andere cryptomunten, om de sleutel te verkrijgen die nodig is om de versleutelde bestanden te ontsleutelen.

Ransomware kan zich verspreiden via verschillende methoden, zoals phishing-e-mails, kwaadaardige advertenties op websites, of besmette downloads. Het kan zich snel verspreiden via netwerken en kan grote schade aanrichten aan bedrijven, organisaties en individuele gebruikers.

Om zichzelf te beschermen tegen ransomware-aanvallen, moeten gebruikers regelmatig back-ups maken van hun gegevens en systemen en deze offline bewaren. Daarnaast is het belangrijk om updates en patches te installeren, sterke wachtwoorden te gebruiken, en verdachte e-mails en bijlagen niet te openen. Het is ook essentieel om beveiligingssoftware te gebruiken, zoals firewalls en antivirus programma’s, om de computer en het netwerk te beschermen tegen malware-infecties.