Man-in-the-Middle (MITM)

Een Man-in-the-Middle (MITM) aanval is een vorm van cyberaanval waarbij een aanvaller zich tussen de communicatie van twee partijen plaatst. De aanvaller kan dan alle communicatie tussen de twee partijen onderscheppen, monitoren en zelfs manipuleren, zonder dat de twee partijen hiervan op de hoogte zijn.

Om een MITM-aanval uit te voeren, moet de aanvaller zich vaak tussen de twee communicerende partijen plaatsen, bijvoorbeeld door toegang te krijgen tot hetzelfde netwerk als de partijen of door valse wifi-hotspots op te zetten. Vervolgens kan de aanvaller de communicatie onderscheppen en manipuleren, zoals het wijzigen van berichten of het stelen van inloggegevens en andere gevoelige informatie.

MITM-aanvallen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd, zoals via phishing-e-mails, malafide downloads en zelfs via kwetsbaarheden in software. Het is een gevaarlijke vorm van aanval omdat de aanvaller alle communicatie tussen de partijen kan zien en manipuleren, wat kan leiden tot ernstige gevolgen zoals het stelen van vertrouwelijke informatie en het uitvoeren van financiƫle transacties zonder medeweten van de betrokken partijen. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om MITM-aanvallen te voorkomen, zoals het gebruik van beveiligde netwerken en het versleutelen van gevoelige informatie.