Burn-out door cyberaanvallen onder IT-managers en -personeel neemt toe, wat in lijn is met de groeiende afwezigheidscijfers binnen de IT sector. Deze trend wordt veelal toegeschreven aan de voortdurende dreiging van cyberaanvallen, die samengaat met een gebrek aan voldoende erkenning vanuit het leiderschap.
3 redenen voor groeiende kwetsbaarheid
- Beperkte middelen, zoals beperkte budgetten en een tekort aan menselijk kapitaal, vormen een aanzienlijke hindernis voor het bereiken van doeltreffende cyberbeveiliging in organisaties.
- Het belang van een doeltreffende aanpak op het gebied van cybersecurity wordt vaak onderschat door directieleden, wat kan resulteren in ontoereikende bescherming tegen cyberaanvallen.
- Voor veel KMO’s is het ontbreken van toegang tot gespecialiseerde security professionals een belangrijke bron van kwetsbaarheid op het gebied van cybersecurity.
Groeiende druk door cyberdreigingen
Een aanzienlijk percentage van de IT-professionals overweegt de komende twee jaar ontslag te nemen als gevolg van stress en burn-out door cyberaanvallen of bedreigingen. Binnen veel KMO’s ontbreekt het aan interne gespecialiseerde security professionals, wat er vaak toe leidt dat cybersecurity verantwoordelijk wordt gelaten bij IT-managers en -medewerkers.
IT-personeel voelt een groeiende druk om zich voor te bereiden op een cyberaanval, mede vanwege de toenemende media-aandacht voor dergelijke incidenten. De gevolgen van dergelijke aanvallen zijn immers aanzienlijk: reputatieschade, eventuele losgeld betalingen, herstel van systemen, extra personeel, versterkte beveiligingsmaatregelen, en bovendien maakt het IT-personeel zich zorgen over de dekking van de cyberverzekering.
De schade die voortvloeit uit een aanval kan soms oplopen tot miljoenen euro’s, en al deze risico’s drukken zwaar op de schouders van de IT-afdeling. Gegeven de schaarste op de arbeidsmarkt en de voortdurend toenemende complexiteit van cyberaanvallen, zijn dit ontwikkelingen die bedrijven niet langer kunnen negeren.
Meer nog, cybersecurity experts anticiperen dat het risico op cyberaanvallen de komende jaren naar verwachting verder zal groeien en toenemen.
Cybersecurity op de directieagenda
Het is zorgwekkend dat sommige directies nog steeds cyberdreigingen niet voldoende serieus nemen, ondanks de toenemende frequentie en ernst van dergelijke aanvallen. Het negeren van dit risico kan leiden tot aanzienlijke schade aan zowel de bedrijfsvoering als de reputatie. Bovendien wordt deze situatie nog verergerd doordat IT-afdelingen vaak beperkte middelen tot hun beschikking hebben. Het gebrek aan voldoende budget en middelen dat hoger in de organisatie beschikbaar wordt gesteld, belemmert de mogelijkheden van IT-teams om proactieve en doeltreffende cyber security maatregelen te implementeren en te onderhouden. Dit beperkt hun vermogen om het hoofd te bieden aan de steeds evoluerende en complexe aard van cyberdreigingen, waardoor de organisatie in een kwetsbare positie kan blijven verkeren.
Hoe kunnen leidinggevende de IT afdeling tegemoet komen?
Een Shared Cyber Security Expert (SCSE) biedt een oplossing voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) die constant behoefte hebben aan een deskundige op het gebied van cyberbeveiliging, maar tegelijkertijd de financiële lasten van een vaste medewerker op de loonlijst willen vermijden. Met een SCSE kunnen KMO’s niet alleen hun digitale activa beschermen tegen toenemende cyberdreigingen, maar ook proactief de mogelijkheid van burn-out door cyberaanvallen vermijden.
De SCSE-aanpak houdt in dat KMO’s kunnen profiteren van de expertise van een gespecialiseerde cyberbeveiliging professional zonder de aanzienlijke kosten en verplichtingen die gepaard gaan met het in dienst nemen van een voltijdse medewerker. In plaats daarvan kunnen bedrijven deze gedeelde expert op aanvraag inzetten, wat resulteert in een flexibele en kosteneffectieve benadering van cybersecurity.
Deze aanpak heeft meerdere voordelen. Allereerst hebben KMO’s toegang tot hoogwaardige kennis en ervaring op het gebied van cyberbeveiliging, wat essentieel is om de groeiende dreigingen van cyberaanvallen het hoofd te bieden. Daarnaast verlicht het de financiële lasten die anders gepaard zouden gaan met het aantrekken, trainen en behouden van een fulltime cybersecurity-expert. Dit stelt KMO’s in staat om zich te concentreren op hun kernactiviteiten en tegelijkertijd te profiteren van de bescherming en gemoedsrust die een deskundige op dit gebied kan bieden.
De SCSE-benadering is een strategische en praktische keuze voor KMO’s die op zoek zijn naar een effectieve manier om hun cyberbeveiliging capaciteiten te versterken. Het biedt een win-win-situatie waarbij bedrijven kunnen profiteren van hoogwaardige expertise zonder zich zorgen te maken over de hoge kosten van een fulltime cybersecurity-medewerker.
Shared Cyber Security Expert
Meer weten over een Shared Cyber Security Expert (SCSE) om uw onderneming te beschermen tegen cyberaanvallen? Neem dan gerust contact op of kijk op onze SCSE dienst.